Katalog » Pages » Sådan får du et bedre indeklima med varmegenvinding

Udskriv denne side

Sådan får du et bedre indeklima med varmegenvinding

Bookmark and ShareSkrevet den 06-23-2018
Begrebet varmegenvinding var for en generation siden ikke noget man beskæftigede sig specielt meget med som husejer - dengang var man mere optaget af isolation og hvordan man holdte på varmen ved at bruge rockwool og lign. materiale og i mindre grad optaget af hvordan dette påvirkede indeklimaet.

I de senere år er varmegenvinding via ventilationsanlæg blevet noget som husejere er blevet mere opmærksomme på eftersom man reelt kan genbruge en del af den varme som produceres i ens hus, hvilket samtidigt betyder at varmeregninger kan blive reduceret - og med de stigende forbrugspriser, så er varmegenbrug bestemt et økonomisk sted at sætte ind, hvis man hellere vil bruge sin hårdt tjente løn på en længere ferie, end høje varmeregninger.

Med hvad er varmegenvinding og varmegenbrug for nogle størrelser og hvordan kan man som husejer rent praktisk komme i gang med et sådant projekt.

Hvordan fungerer varmegenbrug/varmegenvinding?


Varmegenbrug er en proces, hvor du skal forestille dig, at den varmeenergi som befinder sig i den luft som er på vej ud af dit hus faktisk bliver overført til den friske luft som bliver blæst ind i dit hus udefra - denne proces sker ikke af sig selv, men har et ventilationsanlæg som katalysator. På en lidt uvidenskabelig måde kan man sige, at den varme som egentligt var "tabt" og på vej til at sive ud af dit hus, nu bliver genbrugt og forbliver i den luft som ventileres rundt i huset - men en vigtig detalje her er, at varmen "tilsættes" den nye, friske luft som kommer udefra og det er netop her indeklimaet forbedres.

Hvis man som tidligere blot fokusere på at beholde den varme luft og varmeenergien i huset uden udluftning eller ventilering vil det uundgåeligt medføre et dårligt indeklima, eftersom luften bliver genbrugt igen og igen - hvilket vi kender fra en varm bil ud aircondition f.eks., og det bliver man træt i hovedet af og uoplagt af.

Rent teknisk, så kan man anvende et ventilationsanlæg som f.eks. Nilan Comfort 300 til at suge den varme og fugtig luft ud fra rummene i en bolig og fjerne støvpartikler, urenheder og man kan sige luften i ens bolig bliver renset for både, fugt- og lugtgener - et ventilationsanlæg som Nilan Comfort 300 sørger også for, som beskrevet ovenfor, at genbruge varmeenergien fra udsugningsluften til at opvarme indblæsningsluften.

Men hvad er fordelen så ved varmegenbrug?


Ved at installere og montere et ventilationsanlæg i dit hus opnår du en række fordele og du kan her se en oversigt:

- Ved at genbruge en del af den varme som allerede er i dit hus kan du spare på din varmeregning ved et gennemsnitlig lavere årligt forbrug. Kort sagt, så behøver du ikke at "fyre for spurve" som Poeten så populært sagde for mange år siden.

- Varmegenbrug er også med til at sikre et bedre indeklima i dit hus. Selvom varmenergien bliver genbrugt, så er dette ikke tilfældet med selve luften. Ny frisk luft bliver løbende suget ind og opvarmet af den eksisterende varme og på den måde bliver din bolig løbende "fyldt" med frisk luft.

- Aspekter som støvpartikler, pollen og luftfugtighed bliver reduceret ved en løbende udskiftning af luften i boligen. Især luftfugtigheden er en stor gene for mange boligejere i de kolde måneder, eftersom udluftning i vinterkulden ikke står øverst på ens ønskeliste. Om sommeren kan pollen i luften være en gene, hvis den luft ikke bliver filteret og ventileret inden den suges ind i boligen.

Hvad med ulemperne?


Det er ikke billigt at anskaffe et varmegenvindingsanlæg, hvor prisen ofte starter ved 20.000 DKK og, alt efter kvalitet og funktioner, kan koste helt op til 50.000 DKK. Selve monteringen af et sådan anlæg vil kræve professionel assistance, så her ligger også en udgift liggende.

Der er ligeledes et løbende strømforbrug at tage højde for. Et varmegenvindingsanlæg vil nok koste et sted mellem 800 kr. og 1.200 kr. alt efter brug.


Bookmark and Share
Flere sider

 1. Sådan motiverer du dine medarbejdere

  http://www.danskekilder.dk/p/motiver dine medarbejdere
  ...

 2. Undgå spyware/adware

  http://www.danskekilder.dk/p/spyware

  Spyware og adware er typer af malware, som bliver mere og mere populære. De har en masse ondsindede funktioner, som de fleste der kender ...

 3. Sådan vælger du det rigtige nytårsforsæt til 2018

  http://www.danskekilder.dk/p/nytaar
  ...